CALATHEA

CALATHEA

Bicajoux Gekko
• CALATHEA

Is de ‘gewone’ Calathea al bijzonder, de Calathea Bicajoux Gekko mag gerust exclusief worden genoemd. Het is een plant met bijna schilderachtige tekeningen op het blad. De bloemen zijn al even fraai, met hun roze tint. Wist je dat je wel 20 weken plezier kunt hebben van de bloemen?

De Calathea komt oorspronkelijk uit het oerwoud rond de Amazone in Zuid-Amerika. Groeit daar in de onderste laag van het oerwoud waar veel schaduw is. Mag ook thuis wat meer schaduw hebben. Plant met schitterende tekeningen en vormen op de bladeren.

Extra bijzonder doordat de plant ‘fluistert’: ’s morgens gaan de bladeren met licht geritsel open, ’s avonds sluiten ze zich ook weer. Plant die erom bekend staat de lucht te zuiveren.

Deze Calathea Warscewiczii heeft misschien wel de moeilijkste naam van allemaal, maar het is ook wel een heel aparte. De bladeren zijn zacht, bijna fluweelachtig. En niet voor niets heeft deze variëteit de bijnaam van ‘pauwenplant’: onderaan de bladeren vind je een heel decoratieve paarse kleur, gecombineerd met diepgroen aan de oppervlakte.

Opvallend bij deze Calathea Rufibarba zijn de lange, smalle bladeren met een opvallende golfachtige rand. Ze zijn egaal gekleurd, lichtgroen tot grijsgroen van de bovenkant en dieprood van onderen.

‘Triostar’ is niet toevallig de soortnaam van deze Calathea: het is een soort met drie kleuren in het blad, die speelse combinaties vormen. De bladeren zijn afwisselend roze, wit en groen en dat maakt deze Calathea altijd weer anders. Vooral met kunstlicht kan een mooie roze gloed ontstaan.

De Calathea Orbifolia herken je meteen aan het bijzondere blad: breed en rond, met bladnerven die heel opvallende grote vlekken vertonen. En het lijkt wel of bij elke plant de kleurtekening weer anders is!

Een productiefoutje van Moeder Natuur, die vlekken op het blad? Nee, dat is nu juist het opvallende motief van de Calathea Insigne! Aan de onderkant is het blad juist weer frisgroen, met diep donkere spikkels.

Een van de meest sprekende Calathea’s die er zijn, met zilvergroen tot olijfgroene bladeren die bijna rond zijn: de Makoyana. Wie goed kijkt, zie fijne, donkergroene lijntjes aan weerszijden van de middennerf. Ook de onderkant van het blad is het bestuderen waard: die is zilverwit met rood-paarse vlekken.

Blikvanger in elke kamer: de Calathea Sanderiana Ornata, met decoratieve ronde en brede bladeren en breed gevlekte bladnerven. Opvallend aan dit type Calathea zijn de witte bladnerven, die op de neutraal groene basis extra opvallen.



• Land van herkomst
Zuid Amerika

• Verzorging