Lichte plek

Standplaats

Zelfs de meest stoere plant doe je geen plezier met de hele dag zon. Half zonnig is beter. Da’s telerstaal voor: een heerlijk licht plekje in huis waar je plant niet direct in de zon staat. Anders verbrandt het blad. Draai de plant regelmatig, want planten groeien naar het licht toe.


Temperatuur

Temperatuur

Tja, het was even wennen voor onze groene planten, van de warme jungle naar het koude Nederland. Wil je daar een beetje rekening mee houden? En je plant binnen trakteren op een lekker behaaglijk jungletemperatuurtje?


Niet eten

Niet eten

Het klinkt logisch en toch zetten we het er maar even bij: groene planten zijn niet om op te eten. Al zien ze er nog zo smaakvol uit…


1x per week

Water geven

In het oerwoud regent het regelmatig. Zorg er daarom voor dat je genoeg water geeft. In de zomer één tot twee keer in de week, in de winter is eenmaal per week genoeg. En niet te veel water: een plant met natte voeten krijgt al snel wortelrot.

Tip: sproei de plant gewoon af en toe een keertje af in de tuin. Die vochtigheid houdt het blad mooi.


1x per maand

Voeding

Geen groei zonder voeding. Haal daarom plantenvoeding voor groene planten in huis. Eenmaal per maand een scheutje is precies genoeg vitamine voor een plant in topconditie.

Tip van de kweker

Kijk net als een kweker naar de plant. Bij meer zon en warmte hebben planten meer dorst. Je kunt aan de aarde voelen of een plant toe is aan een scheutje water. Of til de plant even op: voelt de pot lichter aan, dan mag je ook een beetje water geven. Let er wel op dat er geen water in de ompot blijft staan. Planten hebben geen zwemdiploma en verdrinken al gauw! En ziet je plant een beetje bleek? Dan zou de standplaats weleens te licht kunnen zijn. Staat-ie niet te veel in de zon? Dan kan een bleke plant wijzen op voedingstekort. Succes!


Tijdig overpoten

Overpoten

Een plant die groeit, heeft een keer een grotere pot nodig om zich te ontwikkelen. Tijdig overplanten is daarom handig om de wortels weer lucht te geven.